Sundsvalls Byggarna AB

Träffa Cecilia

Här får du träffa en av våra medarbetare, snickarlärlingen Cecilia. 

”Det finns ju fördomar om byggbranschen och som kvinna visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men min upplevelse är 100 % positiv.”

Cecilia Valter, snickarlärling på Sundsvallsbyggarna

Vem är du och hur hamnade du i byggbranschen? 
Jag heter Cecilia Valter, är 24 år gammal och är uppvuxen i Söråker. Idag bor jag med min sambo i natursköna omgivningar en mil söder om Sundsvall. Min väg fram till byggbranschen har varit allt annat än spikrak. Jag har bland annat jobbat i skola, inom hotell och äldreomsorgen. Efter några år utomlands bestämde jag mig för att läsa till snickare på Komvux. Intresset av att arbeta med kroppen och snickeri hade völ alltid funnits där, men jag fick smak för det på riktigt när min syster köpte ett hus och jag hjälpte till med teapetsering och att installera köket. 

Hur hamnade du på Sundsvallsbyggarna och vad gör du där? 
I min utbildning ingår tre år som snickarlärling. Jag fastnade direkt för Sundsvallsbyggarna som tog emot mig med öppna armar. Nu har jag varit här i snart två år och blir nog kvar hela lärlingsperioden. Jag får göra precis samma saker som alla andra och om jag behöver hjälp eller om något är för svårt finns det alltid bra stöd. Nu börjar jag dock klara mig bättre själv, vilket känns väldigt kul!

Vad är det bästa med jobbet?
Vi både river och bygger upp, men mitt hjärta bankar hårdast för det sistnämnda. Det är roligt när du börjar se skillnad, hur en helt tom lokal börjar förvandlas till något fint. Att göra nytta och att lära sig nya saker går det inte att få nog av. Utvecklingen är snabb! 

Vilka projekt är du delaktig i?
Vi har ju kommunavtalet och renoverar kommunens byggnader, så jag har hunnit jobba på ett antal spännande projekt redan. Sedan i våras ligger fokus främst på Korstaverket. Utmaningarna i projektet ändras hela tiden i takt med att jag lär mig nya saker. I början kändes ju allt svårt, men nu går det smidigt och jag kan verkligen bidra. Jag frågar bara om hjälp någon gång per dag istället för flera gånger i timmen.

Hur upplever du Sundsvallsbyggarna som arbetsplats? 
Det finns ju fördomar om byggbranschen och som kvinna visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men min upplevelse av Sundsvallsbyggarna är 100 % positiv. Vi är verkligen som en liten familj där alla känner alla. Många företag får varsla nu men för oss är det tvärtom – vi behöver bara mer och mer folk. Det är verkligen jättekul och arbetsmiljön bidrar definitivt till framgångarna! 

Rulla till toppen